PrivatFöretag
Winter is coming – Kung Bore bestämmer elpriset.

Winter is coming – Kung Bore bestämmer elpriset.

zickzack_icon
zickzack_icon
artik_2_2
artik_2_3
zickzack_icon
zickzack_icon

artik_2_2_big

Winter is coming – Kung Bore bestämmer elpriset

Efter en sommar med ständigt ökande elpriser vände priserna nedåt i september och oktober. I november gjorde det kallare vädret att priserna återigen började stiga. Och om Kung Bore tar ett starkare grepp över landet kan priserna fortsätta att stiga.

Snabba väderomslag får ofta stor inverkan på priset. Ett exempel är att priserna sjönk när stormen Knud drog in över landet den 21 september – en enda stormig dag gav alltså lägre elpriser. Och kryper kvicksilvret snabbt nedåt väntar följaktligen ökade elpriser.

Stekhet sommar gav svettiga elpriser

Under årets sommar noterades rekordvärme på många håll i Sverige. Och värmeböljan gav inte bara negativa effekter på jordbruket, utan påverkade även elpriset. En lång, het sommar med små (eller inga) regnmängder skapade torka och brist i vattenkraftverkens vattenmagasin. Jämfört med juli månad 2017 var elpriset nästan det dubbla samma månad 2018, och högsta noteringen på ett decennium.

artik_2_2_big

Elpriserna påverkas även av annat, t ex bränslepriser och valutakurser. Om priset ändras på olja eller kol brukar även elpriserna förändras eftersom en del av elproduktionen, särskilt utanför Norden, är olje- eller kolbaserad.

Tillbaka till toppen


artik_2_2_big

Tre väderfaktorer som påverkar elpriset

  1. 1. Många minusgrader
    Ju lägre temperatur på vintern, desto högre elpris eftersom fler använder mer el.
  2. 2. Vindstilla väder
    Vindkraften går inte för fullt om det blåser mindre än normalt. Det leder till högre elpriser.
  3. 3. Torra dagar
    Kommer det för lite regn fylls inte vattenmagasinen på. Då får vi inte tillräckligt med vattenkraft = ökade elpriser.Tillbaka till toppen

zickzack_icon
zickzack_icon