PrivatFöretag

bild0

zickzack_icon
zickzack_icon

Tips för bättre energi i trädgården!

Vi tillbringar allt mer tid i våra trädgårdar, inte minst den här tiden på året. Trädgården blir mer och mer en förlängning av huset och vi möblerar med soffgrupper på terrassen, ljud, ljus och värme. Det betyder att vi också använder mer el utomhus för att skapa stämning, utomhuskök eller infravärme. Det är spännande med all kreativitet men det är också viktigt att tänka på elsäkerheten.

 

Säkerheten först!

Det kan vara svårt att veta när en elinstallatör ska anlitas. En enkel regel är att så fort det är en fast installation, alltså en produkt utan stickpropp, så ska du anlita en elinstallatör. Man kan se det som en extra försäkring, eftersom en felaktig installation kan vara livsfarlig. Men när elen används rätt så kan den göra stor nytta – utan att kompromissa med varken snygghet eller trygghet.

 
bild1
bild2

Vilka redskap ger bättre energi i trädgården?

Det finns allt fler elprodukter till trädgården som är ett enklare och miljövänligare alternativ till traditionella redskap. Till exempel robotgräsklipparen och elgrillen. Du kan läsa mer om vilka av olika eldrivna trädgårdsredskap som fick ”Bäst i test” här.

Med det sagt så kan man också tillägga att t ex bensindrivna gräsklippare som tillverkas idag har en betydligt lägre utsläppsnivå än för tio år sedan, vilket också regleras hårt av EU-direktiv. Regelbunden service med servicesatser som är anpassade efter motorn kan dessutom minska bränsleförbrukningen med upp till 30 procent och utsläppen med upp till 50 procent!* Det är ett bra tips för alla bensindrivna trädgårdsredskap.

*(källa: http://www.grasklipparguiden.nu/)

Inne blir ute –  Vad ska du tänka på?

Det kan också vara lockande att ta med sig datorer, lampor, förlängningssladdar och andra elprylar avsedda för inomhusbruk ut på gräsmatta och altaner. Men kom ihåg att all utrustning som används utomhus ska vara ce-märkt och ha ip-klass 44 eller högre. Ip-klass anger hur väl elutrustningen är kapslad mot inträngning av damm och vatten. Följ detta så undviker du att förstöra dina ägodelar och du kan lägga bättre energi på rätt saker. Tänk också på att aldrig ansluta elprylar som är avsedda för utomhusbruk till uttag inomhus, eftersom uttagen inomhus inte alltid är jordade!

 
bild3

Jordfelsbrytare – En billig livsförsäkring!

Det är viktigt att ha produkter som tål det klimat de ska användas i. I trädgården ska de vara avsedda för utomhusbruk. Har du inte en jordfelsbrytare så bör du absolut installera en sådan med hjälp av en elinstallatör. Många äldre bostäder har inte jordfelsbrytare idag och är olyckan framme så är det en billig investering och kan rädda liv.

Om du inte har jordfelsbrytare på ditt hus är det en billig investering att skaffa en portabel sådan för arbetet i trädgården. Även om du har en fast installerad jordfelsbrytare kan du koppla in portabla jordfelsbrytare ändå. Det gör att om något händer kommer inte strömmen för hela hemmet brytas, utan bara för den del som är kopplad till den portabla jordfelsbrytaren.

Men tänk på att placera jordfelsbrytaren i rätt ände av förlängningssladden när du t ex använder din elektriska häcksax. Annars finns det risk för brand och att du får en kraftig elstöt ifall du råkar kapa elkabeln!

 

zickzack_icon
zickzack_icon