PrivatFöretag
Bygg ett bihotell, grilla smart och turista med tåg i sommar!

Bygg ett bihotell, grilla smart och turista med tåg i sommar!

zickzack_icon
zickzack_icon
artik_2_2
artik_2_3
zickzack_icon
zickzack_icon

artik_2_2_big

Skaffa dig en bisyssla – bygg ett bihotell i sommar!

En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras. Men bin hotas av sjukdomar, brist på boplatser och mat i form av blommande växter. Utan bin blir det alltså mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt och bär. Bin bidrar till vår överlevnad – och nu är det vår tur att hjälpa dem!

Du kan hjälpa till genom att bygga ett bihotell, där vilda bin kan flytta in. Perfekt bisyssla i sommar!

Du behöver:

Bambupinnar/bamburör, ca 15 cm långa. Minst 7 per hotell.

Spikar, 6 cm långa.

Snöre, 1 m per hotell.

Gör så här:

Använd spiken för att gröpa ur ett hål i varje ände av bambupinnarna, så att bina att kan lägga sina ägg inuti.

Knyt snöret så att bambuknippet håller ihop. Knyt hårt så att bambupinnarna inte ramlar ut.

Hitta en lämplig plats för hotellet. Platsen ska helst ha rikligt med blommande växter inom 50 meters radie. Hotellet ska synas och få sol delar av dagen, men inte sitta väldigt utsatt för vind och regn.


artik_2_2_big

(Kli)matsmarta tips på grillen!

1. Mer grönt och bättre kött

Köttproduktion innebär utsläpp av växthusgaser – både metangas från djurhållningen och lustgas vid tillverkning och användning av konstgödsel för att odla foder. Ät lite mindre kött och grilla något vegetariskt i sommar – det är klimatsmart. Ett smarrigt tips är att skiva upp en aubergine, skära små snitt, addera färsk salvia och lägga på grillen. Eller varför inte grilla hel blomkål på indirekt värme (inte direkt över glöden). Du kan även grilla frukt. Vad sägs om hastigt grillade jordgubbar serverade med vaniljglass och myntasocker som en härlig avslutning på middagen? Om du grillar kött välj svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

2. Skippa tändvätskan

Tändvätska görs nästan uteslutande av fossila oljeprodukter. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Men det finns klimatsmartare sätt att tända grillen: använd en eltändare eller varför inte tändkuber eller tändpapper märkta med Bra Miljöval.

3. Kol, gas eller el?

Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet mer än grillkol när den förbränns. Och dessutom tycker många att grönsaker, fisk och kött smakar ännu bättre på en kolgrill. Vi vill givetvis också slå ett slag för elgrillen. Bekvämt när du vill grilla, men kanske inte får på grund av bestämmelser som förbjuder öppen eld.

Tillbaka till toppen


artik_2_2_big

Två trevliga tågtips i sommar!

Det finns många sätt att minska sin klimatpåverkan i sommar. Ett trevligt sätt är att göra en tågresa tillsammans med någon du tycker om. Då gör du resan till en del av målet. Tid för spännande samtal eller varför inte drömma dig bort med en ljudbok i öronen och ett landskap i ständig förändring utanför fönstret? Testa, det är enklare än du tror! På klimatsmartsemester.se kan du räkna på hur just din semesterresa påverkar klimatet.
Här tipsar vi om två favoritstäder i Europa, som är relativt enkla att ta tag tåget till. Trevlig resa!

Närmare

Hamburg är Tysklands rikaste stad och utrustad med en elegant ruffighet som tilltalar de flesta. Mycket kretsar kring hamnen som tidigt satte sin prägel på staden. Hamburg är en minst sagt spännande stad som är enkel att nå med tåg från Sverige. Missa inte det nya landmärket Elbphilharmonie – det vackra konserthuset som breder ut sig på en landtunga i floden. Men framförallt finns det massor av udda shopping, kul barer och restauranger att besöka!

Lite längre bort

Prag är en riktig pärla – och sista delen av tågresan (efter Berlin) är magisk med ett härligt landskap som sällskap utanför fönstret. Många förknippar Prag med öl, och visst kan den törstige få sitt lystmäte på någon av Prags tusentals ölpubar. Men Prag är så mycket mer. Fascinerande, historiska byggnader och en vackert restaurerad stadskärna gör Prag väl värt ett besök.

Tillbaka till toppen

zickzack_icon
zickzack_icon