PrivatFöretag
2018 – ÅRET DÅ ELBILEN RULLAR IN PÅ ALLVAR.

2018
– ÅRET DÅ ELBILEN RULLAR IN PÅ ALLVAR.

zickzack_icon
zickzack_icon
Elbilens år
artik_2_2
artik_2_3
artik_2_3
zickzack_icon
zickzack_icon

artik_2_2_big

De flesta experter är eniga om att försäljningen av elbilar kommer att öka efter sommaren. En ny typ av bil som ska konkurrera med bilar som drivs med fossila bränslen. Här går vi igenom för- och nackdelar, praktikaliteter och annat spännande om elbilar.

Under 2018 kommer andelen elbilar att öka rejält. Detta beror främst på nya, mer gynnsamma regler för elbilar efter sommaren. Den som köper en elbil då kommer att få hela 60 000 kronor i bonuspremie. Dessutom kan man även få ett så kallat ”ladda hemma-bidrag”. Utöver de ekonomiska incitamenten lanseras fler elmodeller än någonsin samtidigt som laddstationerna runt om i Sverige blir fler. I vissa kommuner pratas det även om att införa miljözoner där endast elbilar är tillåtna.

Enligt tankesmedjan Fores prognos kommer var tionde bil 2018 att vara en elhybrid eller elbil.

Tillbaka till toppen

artik_2_2_big

Elbil eller laddhybrid?

En renodlad elbil ger inga utsläpp. Den drivs av en eller flera elmotorer som enbart körs på el från ett batteri.

Laddhybriden kallas även plug-in-hybrid och har två motorer: en förbränningsmotor och en elmotor. Laddhybider har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet, men batteriet räcker inte lika långt som det i de renodlade elbilarna. Laddhybrider tankas därutöver med bensin eller i några fall diesel.
Om det skulle finnas fyra miljoner elbilar i Sverige skulle knappt 10 TWh behövas. Det motsvarar mindre än 10 procent av Sveriges totala elanvändning.

Tillbaka till toppen


big1

Lönar det sig att köpa elbil?

Detta beror på flera saker; hur dyr bensinen är, vad elen kostar just nu och vilka subventioner som är aktuella just nu. Milkostnaden för en ren elbil är cirka 1,50-2,50 kronor per mil – jämfört med kostnaden för en bensinbil som uppgår till cirka sju till tolv kronor per mil.

Den dyraste delen i en elbil är batteriet. Dessutom produceras elbilar fortfarande i relativt liten skala, därför är priserna ofta högre än för ”vanliga bilar” Men priserna är på väg ner.

Tillbaka till toppen

big1

Kan jag ladda elbilen hemma?

Enkelt uttryckt kan man säga att laddaren i elbilen har stora likheter med batteriladdaren du använder till dina sladdlösa verktyg. Men större batterier kräver naturligtvis rejälare laddare.

Elbilar och elhybrider kan kopplas till vanliga vägguttag. Problemet med vägguttag är de inte levererar särskilt mycket ström – högst 16 ampere, men de flesta vägguttag tål inte ens det utan att bli varma och därmed utgöra en brandfara.

Därför drar ofta inte elbilar mer än 10 ampere när de är kopplade till vanliga vägguttag. Det ger en laddeffekt på blygsamma 2,3 kW. Det innebär att ett helt tomt elbilsbatteri på 23 kWh tar tio timmar att ladda fullt.

Elbilarna kan laddas snabbare i andra kontakttyper, som blå CEE-kontakter eller kontakterna som sitter på laddstolpar. När du laddar din elbil på en laddstolpe är det bilens inbyggda laddare som används till att ladda batterierna. Precis som hemma.
En laddstolpe kan leverera hög strömstyrka, men har bilen en svag inbyggd laddare kommer laddningen inte gå snabbare än vad bilens laddare klarar.
I skrivande stund (mars, 2018) finns 2420 publika laddplatser registrerade runt om i Sverige. På uppladdning.nu kan du se vilka möjligheter som finns där du bor.

Tillbaka till toppen

big1

Installera laddstation hemma – så funkar det!

Hos Naturvårdsverket kan du ansöka om bidrag när du installerar en laddstation hemma. Bidraget täcker 50 procent av kostnaderna för själva utrustningen (laddboxen), samt 50 procent av installationskostnaden, som till exempel framdragning av el. Bidraget är begränsat till 10 000 kr per fastighet. För att kunna söka bidrag måste den sökande äga eller ha nyttjanderätt på fastigheten där laddstationen installeras.
Ansök om bidraget här

Tillbaka till toppen
zickzack_icon
zickzack_icon
Källor:
mestmotor.se
uppladdning.nu
emobility.se
naturvardsverket.se